Tamno Svijetlo

Blog Post

Ured HBK-a za mlade > Vijesti > Održana konferencija CCEE-a na temu: ‘Snažni mladi koji se raduju u nadi: Kristovi svjedoci u Europi danas’

Održana konferencija CCEE-a na temu: ‘Snažni mladi koji se raduju u nadi: Kristovi svjedoci u Europi danas’

Mons. Tomislav Rogić, predsjednik Odbora HBK-a za mlade i Iva Senković, tajnica Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali su na konferenciji koju je organiziralo Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Santiago de Composteli, Španjolska od 19. do 22. rujna 2024. godine.

Događaj s temom ‘Snažni mladi koji se raduju u nadi: Kristovi svjedoci u Europi danas’ okupio je članove Komisije za mlade CCEE-a, mlade, odgajatelje, predstavnike sveučilišta i one koji rade na području zvanja te brojne biskupe, svećenike i redovnike.

Iz bogatog programa ove konferencije ističemo predavanje kardinala Maria Grecha, koji je bio prisutan tijekom cijele konferencije, i koji je podijelio svoje viđenje nadolazeće Sinode, te fr. Francesca Scalzotta iz Dikasterija za evangelizaciju koji je upoznao sudionike konferencije s planovima Crkve za različita događanja tijekom godine Jubileja.

Konferencija je poslužila kao platforma za razmišljanje o ulozi Crkve u Europi, nadahnuta Pobudnicom  pape Franje ‘Christus Vivit’, uoči nadolazeće Sinode o sinodalnosti i jubileja ‘Hodočasnici nade’.

Mladi sudionici iz Europe podijelili su svoja stajališta o različitim temama, uključujući iskustva sa Svjetskog dana mladih 2023. u Lisabonu. Naglasili su dubok utjecaj ovih događaja na njihove duhovne živote, rasplamsavši želju da vrate isti žar u svoje lokalne župe i zajednice.

Konferencija je, također, pružila vrijednu priliku za razmjenu najboljih praksi i raspravu o budućnosti djelovanja Crkve prema mladima za one koji su uključeni u pastoral i obrazovanje mladih. Suradnici CCEE-a predstavili su podatke i istraživanja, nudeći smjernice za razvoj učinkovitih pastoralnih programa koji odgovaraju potrebama današnje mladeži.