Predstavljen logotip za Svjetski susret mladih u Lisabonu 2023.

28/05/2021

Svjetski susret mladih zbog pandemije koronavirusa odgođen je za kolovoz 2023. godinu i održat će se u Lisabonu u Portugalu kako je prethodno i odlučeno, a od petka 16. listopada ima i svoj službeni logotip, a pokrenuta je i službena mrežna stranica www.lisboa2023.org. Autorica logotipa je mlada 24-godišnja lisabonska dizajnerica Beatriz Roque Antunes, javlja Vatican News u petak 16. listopada.

Beatriz Roque Antunes – dizajnerica logotipa / Foto: lisboa2023.org

Njezin rad kako, među ostalim, stoji u pojašnjenju autorica, oslikan je u bojama portugalskih državnih zastava, sadrži stilizirani lik Blažene Djevice Marije s krunicom, koja se naslanja na veliku križnu spremu u posjet svojoj rođakinji Elizabeti objavljuje joj radosnu vijest, izabran je sa strane vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život među stotinama prijavljenih radova na natječaj, a koji su pristigli iz trideset zemalja svijeta.

“Ova nagrada i izbor moga rada za službeni logotip Svjetskog susreta mladih 2023. mi mnogo znači. Divno je doprinositi svojim talentima vjeri i Crkvi ”, kazala je mlada dizajnerica.
Inače, papa Franjo odredio je temu natječaja za imenovanje “Marija je ustala i požurila” (iz evanđelja sv. Luka o posjetu Marije svoj rođakinji Elizabeti nakon Navještenja), te su svi kandidati koji su se prijavili na natječaj za službeni logotip Svjetskog susreta mladih u Lisabonu 2023. trebali su u svojim radovima prilagoditi ovu Papinoj ideji

Lisabon se, dakle, priprema za domaćinstvo najvećem okupljanju mladih katolika na svijetu. Grad ima 505.00 stanovnika, a udaljen je samo stotinjak kilometara od Fatime, jednog od najpoznatijih svjetskih marijanskih svetišta odnosnoi hodočasničkom središta. Primjerice, prema istraživanjima iz 2018., koje navode organizatori Svjetskog susreta mladih, upravo su mladi u Portugalu među najredovitijima u pohađanju misa među mladima u Europi.

Posjetimo, Svjetski susret mladih trebao se održati u kolovozu 2022. godine, ne zbog pandemije koronavirusa odgođen je za kolovoz 2023. godine, budući da je odgođen i Svjetski susret obitelji koji je iz istih razloga odgođen, pomaknut je s lipnja 2021. na lipanj 2022 godine.

Naime, oba događaju uključuju nazočnost Pape, kao i na desetke tisuće vjernika iz svih krajeva svijeta.

Svjetski susret mladih održava se svake tri godine na drugom kontinentu, a utemeljio ga je papa sv. Ivan Pavao II. još 1985. godine. Organizacijski odbor Svjetskog susreta mladih u Lisabonu 2023. odredio je upravo da će na današnji dan, 16. listopada, u čast izbora krakovskog nadbiskupa kardinala Karola Józefa Wojtyłe – Ivana Pavla II. – za 263. papu, objaviti svoj službeni logotip i pokrenuti mrežne stranice.